wtorek, 15 września 2015

Wegańska zupa wiejska w godzinę! Z ziemniaczkami, kiełbasą i makaronem.


Zauważyłam, że będzie to pierwszy wytrawny, obiadowy przepis na blogu. Żeby nie było, że samym śniadaniem człowiek żyje (a już na pewno nie ja)! Pierwszy, musi być więc wyjątkowo pyszny i robić jednocześnie dobre pierwsze wrażenie. Na początek na ogień idzie zupa wiejska.
 Czemu właśnie ona? Po pierwsze, jest to chyba najszybsza na świecie zupa bez żadnych kostek rosołowych. Warunkiem jej błyskawicznego przygotowania jest tylko wcześniejsze namoczenie grochu i soczewicy (co możecie zrobić przed pójściem do szkoły, lub pracy). Po drugie, jej koszta są wręcz nieodczuwalne-gar zupy na 3 dni to tylko coś około 6 zł. Po trzecie-jest pyszna, bardzo swojska: z ziemniakami, grochem i kiełbasą. No i po czwarte, jak już chyba zdążyliście zauważyć po składnikach, syci na długo!

Składniki na duży gar zupy:
-2 kiełbaski sojowe
-4 średnie marchewki
-3 ziemniaki
-8 liści laurowych
-8 ziaren ziela angielskiego
-2 łyżeczki słodkiej papryki
-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki majeranku
-łyżeczka lubczyku
-łyżeczka suszonej kolendry
-3 łyżki sosu sojowego
-3 łyżki oleju
-szklanka suchego grochu
-2 szklanki suszonej zielonej soczewicy
-szklanka suchego makaronu
-3 litry wody+do moczenia strączków
Soczewicę i groch moczymy we wrzątku co najmniej godzinę.
Ziemniaki, czosnek, kiełbaski, marchewkę i cebulę drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, kiełbaski, czosnek, ziele, liście i paprykę i dusimy przez 5 minut. Dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy, dusimy 5 minut. Dodajemy groch z wodą w której się moczył, sos sojowy i 3 litry wody. Gotujemy ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania wrzucamy suchy makaron i soczewicę. Podajemy posypane lubczykiem :)

Ps. No i taka nowość na koniec, mam do Was pytanka. Czy chcielibyście, abym pod każdym przepisem umieszczała ŚREDNIĄ wartość kaloryczną potrawy (dietetykiem nie jestem, ale się postaram)? Oraz czy publikować przepisy również po angielsku? Będę wdzięczna za opinie na te tematy!

Ps.nr2: Jestem również na:
-Facebooku: Vegan Rebel
-Snapchacie: martynga.imbir
-oraz Instagramie: _Vegan_Rebel_