wtorek, 21 czerwca 2016

Bezglutenowe muffiny owsiankowe



 Gdybym miała wskazać jeden produkt, który jest idealny na śniadanie, byłyby to bezsprzecznie płatki owsiane. Uwielbiam je, a jeszcze bardziej uwielbiam je właśnie o poranku! Dlaczego? Dają kopa energii i nigdy się nie nudzą - zawsze można wymyślać nowe wariacje na ich temat. Nienawidzę nudy w kuchni i często bawię się w tworzenie nowych rodzajów owsianek. Tym razem wyszło mi to wyjątkowo dobrze!

wtorek, 14 czerwca 2016

Ulubiona tarta z truskawkami!


Najbardziej nostalgiczny przepis na blogu (i nie tylko - zobaczycie za chwilę, gdzie jeszcze)! Dokładnie 2 lata temu, mała Martynka po raz pierwszy pomaszerowała do kuchni z niesamowitym zapałem i z przepisem na tartę, którego wycięła uprzednio z gazety swojej babci. Upierała się mocno, że zrobi całe ciasto samodzielnie - pomimo tego, że nie potrafiła włączyć piekarnika, ani odmierzyć odpowiedniej ilości mąki. Była, można powiedzieć, zielona, w przeciwieństwie do planowanego wypieku, który ówcześnie zawierał jajka i krowie mleko. Tarta jednak o dziwo się udała i bardzo wszystkim smakowała... Martynka poczuła chyba wtedy pewien rodzaj powołania i od tamtej pory bardzo często odwiedzała swój mały, kuchenny zakątek. Koniec tej jakże wzruszającej historii!

czwartek, 9 czerwca 2016

Recenzja masła orzechowego Active firmy Primavika

Od czasu kupna masła orzechowego enerBiO w Rossmann'ie, jadłam oprócz niego tylko swoje własne, wyrabiane w domu. Trudno było mi dostać wyrób, który spełniałby moje standardy, czyli: zawierałby tylko orzechy, a już na pewno w składzie nie mogłabym znaleźć soli, cukru czy olej palmowego oraz posiadałby przyzwoitą cenę. Uznałam, że masło fistaszkowe lepiej zrobić samemu - z pożytkiem dla zdrowia i portfela. Jak prawie każdemu dzisiaj, brakuje mi jednak często czasu. Obieranie i miksowanie zawsze trochę go kradnie, dlatego w krytycznych momentach sięgam po masło orzechowe Active z firmy Primavika, które spełnia moje wysokie wymagania. Przeczytajcie, jak je oceniam!

Masło orzechowe Active z firmy Primavika

sobota, 4 czerwca 2016

Surowe tartaletki 4-składnikowe!


Uwielbiam ten deser, ponieważ zawiera wszystko, co kocham - słodkie daktyle, maślane nerkowce, moje własne, ekologiczne orzechy włoskie oraz jedzone przeze mnie na kilogramy truskawki. Jeśli macie podobne upodobania smakowe, to nie czekajcie dłużej i maszerujcie do kuchni, bo różowe tartaletki smakują najlepiej właśnie teraz!

czwartek, 2 czerwca 2016

Torcik z wafli ryżowych, tylko 5 składników!

Poranek to taka najpiękniejsza część dnia - słońce wschodzi wysoko na niebo, aby nagrzać oziębłą przez noc kulę ziemską, ptaki śpiewają najgłośniej, jak tylko potrafią, a my...mamy najwięcej godzin i najwięcej energii, aby zrobić właśnie tego dnia coś niesamowitego! To są fakty - natomiast według mnie, należy jeszcze dopełnić ten wspaniały czas pięknym i smakowitym śniadaniem.