To taki przepis, który ja nazywam magicznym. Dlaczego? Bo do jego wyczarowania potrzebujemy tylko trzech składników i tajemniczego, dziwnie brzmiącego płynu z puszki po...ciecierzycy.
niedziela, 30 października 2016
3 - składnikowy mus czekoladowy
To taki przepis, który ja nazywam magicznym. Dlaczego? Bo do jego wyczarowania potrzebujemy tylko trzech składników i tajemniczego, dziwnie brzmiącego płynu z puszki po...ciecierzycy.
niedziela, 23 października 2016
Gorące smoothie śniadaniowe
Smoothie kojarzy nam się z owocami i szpinakiem w płynnej postaci. Chyba każdy przyzna mi rację, jeśli stwierdzę, że ten napój to jedzeniowy hit na całym świecie od co najmniej roku. Na Instagramie znajdziemy miliony zdjęć hipsterskich słoików ze słomką, wypełnionych (najczęściej) zielonym płynem. Cieszę się, że zdrowe pokarmy stają się modne, ale nie jestem w stanie zrozumieć, jak takie coś może zastąpić np. śniadanie... Myślę, że nawet gdyby mój koktajl składał się z dziesięciu bananów, minęłaby godzina od takiego "posiłku" i już zrobiłabym się głodna. Dlatego właśnie powstał ten przepis.
czwartek, 20 października 2016
10 pomysłów na szybkie, energetyzujące śniadania
Stało się. Po beztroskich wakacjach wróciliśmy do szkoły i pracy, słoneczne dni zastąpiły dni ponure i deszczowe. Nawet najwięksi optymiści popadli chyba w lekką październikową depresję... W jaki sposób poprawić sobie choć trochę nastrój i nabrać pozytywnego nastawienia zaraz po przebudzeniu? Odpowiedź brzmi...zjeść odpowiednie śniadanie. Odpowiednie, czyli jakie?
a) syte
b) kaloryczne
c) najlepiej ciepłe
d) z dodatkiem imbiru lub cynamonu
e) smaczne
f) szybkie w przygotowaniu
piątek, 14 października 2016
Czekoladowy biszkopt z ciecierzycy z kremem z ciecierzycy
To ciasto to idealna przekąska dla sportowców i osób chcących zbudować masę mięśniową. Zawiera ono bowiem szaloną (jak na wypieki) ilość białka. Ciecierzyca stanowi nie tylko podstawę biszkoptu, ale również kremu do przełożenia blatów! Z tego względu gości w moim jadłospisie w wersji dolce kiedy tylko mam ochotę na słodycze (czyli baaardzo często), bo wiadomo nie od dziś, że Martynka to koks i hoduje na ramionach ogromne bicepsy.
sobota, 8 października 2016
Hummus czekoladowy
Od czasu przygody z hummusem na słodko, tego typu pasty goszczą u mnie na kanapkach tak samo często, jak ich wytrawne odpowiedniki. Okazały się bowiem takim hitem na blogu, jak i w moim domu, że zachęciło mnie to do dalszych kuchennych eksperymentów. Narodziła się z tych kombinacji odmiana czekoladowa.
niedziela, 2 października 2016
Zdrowy murzynek bananowy
Murzynek do dla mnie bardzo sentymentalne ciasto. Ulubiony przysmak na babcinnym stole, na balu świątecznym w przedszkolu, pierwszy samodzielny wypiek na pierwszych wegetariańskich urodzinach... Oprócz wspaniałego czekoladowego smaku uwielbiam go za ogrom miłych wspomnień, które przywołuje.
Jednak wertując w pamięci jego recepturę, od razu mam przed oczami tłuściutką kostkę margaryny roztapianą na kuchence z dwoma szklankami cukru. To nie brzmi zbyt zdrowo i w istocie, rzecz jasna, wcale zdrowe nie jest. Szkoda, bo jest przepyszne! Ale od czego mam głowę pełną pomysłów i inspiracji, aby odtworzyć ten smak w nieco lżejszej wersji?
Mój aktualny murzynek bazuje na niewielkiej ilości oleju i jest słodzony dojrzałymi bananami oraz syropem klonowym. Ale nie znając składu, zupełnie nie mogłabym znaleźć różnicy między nim, a wersją klasyczną... Nostalgia dalej ta sama.
Składniki:
Ciasto:
- 5 bananów średniej wielkości, koniecznie z czarnymi plamkami
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki kakao
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka oleju kokosowego
Ciasto:
Mokre składniki blendujemy w misce na gładką masę. Suche składniki mieszamy w drugiej misce i dodajemy do mokrych. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy mikserem, aby nie było grudek. Przelewamy do silikonowej keksówki i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni w trybie góra - dół. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami, aż do zupełnego wystygnięcia.
Polewa:
Czekoladę roztapiamy razem z olejem w kąpieli wodnej i wylewamy na ostudzone ciasto.
Subskrybuj:
Posty (Atom)