środa, 10 maja 2017

Gryczany Snickers w słoiku (wegański, bezglutenowy)


Choć w dzieciństwie aż tak "śmieciowych" słodyczy nie dostawałam, smak Snickersa, jak każdy chyba, znam. Miękkie ciasteczko, słony, ciągnący karmel, chrupiące orzeszki, całość oblana kremową czekoladą. Om nom nom.

No ale tak jak już wcześniej wspomniałam, śmieciowe mocno. Mój batonik w słoiku może nie do końca przypomina oryginał, ale na pewno jest równie pyszny i mega zdrowy! Och, czekajcie - ten daktylowy karmel jest akurat identyko jak cukrowy!

Z mojej strony dodałam jeszcze warstwę bananową, której w sklepowej wersji w ogóle nie ma, ale uważam, że pasuje tu ona idealnie. No dobra, ten Snickers to niezbyt Snickers, ale jest mega hipsterski (bo prawdziwy fan stylu vintage wszystko pakuje do szklanych słoików, w końcu jego babcia tak robiła) i, i...ma ten legendarny solony karmel! A zresztą, miałabym spore kłopoty z nazwaniem mojego deserku. No to Snickers. 



1 słoiczek:
556 kcal
88 g węglowodanów
21 g tłuszczu
15 g białka

Składniki (na ok. 4 słoiczki):

Spód:
- szklanka migdałów
- łyżka kakao
- łyżka cukru/ksylitolu

Masa:
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- szklanka mleka roślinnego niesłodzonego
- 5 łyżek syropu daktylowego
- 1 i 1/2 szklanki wody

Karmel:
- szklanka suszonych daktyli
- 1 i 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
- kropelka aromatu waniliowego

Dodatkowo:
- banan
- garść posiekanych orzechów laskowych

Migdały, cukier i kakao wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy na mąkę. Wysypujemy nią dno czterech niewielkich słoików.

Banana kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm i kładziemy po kilka na spody z migdałów.

Kaszę zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem, aż zupełnie ją wchłonie. Studzimy, wrzucamy do blendera kielichowego wraz z syropem oraz mlekiem i miksujemy na bardzo gładką masę. Wylewamy na warstwę bananową.

Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przekładamy (wraz z wodą z moczenia) do blendera kielichowego, dorzucamy resztę składników na karmel i znów miksujemy na gładką masę. Wylewamy na warstwę gryczaną.

Wierzch posypujemy orzechami i wkładamy deser na min. 2 godziny do lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz