czwartek, 10 sierpnia 2017

Najlepsze brownie Oreo (wegańskie, pełnoziarniste)

 

To ciasto stało się w ostatnim czasie symbolem kulinarnych spotkań w moim domu. Po drodze ktoś zawsze kupuje Oreo i jogurt, wyciągamy mikser na jadalniany stół i brudzimy wszystko wkoło, podjadając pokruszone ciasteczka i tańcząc podczas miąchania łyżką kakaowej masy. Z moich obserwacji wynika, że w dobrym nastroju zawsze wyrastają dobre wypieki. Nawet, gdy...piecze się ciasto, w taki oto sposób, że na przemian wyjmuje się i wkłada je co chwilę z i do piekarnika.

 Ważna informacja - moi znajomi są w 100% normalni, niewegańscy i całkiem wybredni, a wegańskim ciastem Oreo nie gardzą, wręcz przeciwnie. Cóż, jest słodkie, mega wilgotne, mięciutkie i banalne do tego stopnia, że wychodzi nawet w środku zamieszania, w szczycie liczebności imprezy.

Koronny argument? Zawiera ukochane całym moim serduszkiem OREO!



1 kawałek:
366 kcal
58 g węglowodanów
13 g tłuszczu
9 g białka

Składniki (na ok. 10 porcji):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
- niepełna szklanka cukru
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki kakao
- 12 ciasteczek Oreo

- 2 czubate łyżki masła orzechowego 
- 500 g jogurtu roślinnego
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1/4 szklanki wódki

Polewa:
- łyżka oleju 
- 100 g gorzkiej czekolady 

Dekoracja:
- pozostałe Oreo

Oreo posiekaj na niezbyt drobne kawałki. Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski. Wymieszaj. W osobnym naczyniu zblenduj masło, jogurt, wódkę i banany. Przelej do suchych składników i dokładnie wymieszaj mikserem. Przełóż masę do silikonowej keksówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, aż na cieście pojawi się chrupiąca, brązowa skórka.

Czekoladę roztop wraz z olejem w kąpieli wodnej. Rozprowadź polewę po cieście. Posiekaj drobno pozostałe Oreo i posyp nimi wierzch. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz