czwartek, 19 października 2017

Crumble śliwkowe z masłem orzechowym, syropem klonowym i curry (wegańskie, pełnoziarniste)


Złota polska jesień. Polska, no bo jak. Jesień - tak, tak, kalendarzowe kartki były nieomylnie zrywane i obecnie wskazują na październik. Złota? Może i w życzeniach, romantycznych wierszach, niekiedy w serialach, magazynach urodowych dla kobiet. Jednego jestem jednak pewna: nie za polskim jesiennym oknem.
Naukowcy (nawet ci amerykańscy!) są zgodni co do tego, iż deszcz, szaruga, wiatr, zachmurzenie i niska temperatura powietrza nie mają dobrego wpływu na nasze samopoczucie. Racja, grunt to optymizm i pozytywne myślenie, które potrafią zdziałać cuda w dowolnych okolicznościach przyrody, lecz jednocześnie nie ma nic złego w bezpiecznych i nieszkodliwych "wspomagaczach" nastroju. Takim najlepszym, całkowicie zdrowym i legalnym, psychotropem, jest ciepłe pachnące crumble.

Jesienne popołudnie idealne? Wracacie zmęczeni z pracy/szkoły, przemarzacie do ostatniej tkanki kostnej maszerując na autobus, wasz znudzony żołądek wyraźnie zaczyna domagać się porządnego posiłku, nie zdążyliście przygotować sobie w przeddzień obiadu... Okej, okej, do tej pory brzmi jak koszmar. Chronologicznie lecimy dalej. Wchodzicie do tego domu, w którym jest kuchnia, a w kuchni jest blat, a na blacie jest forma na tartę, a w formie na tartę jest pachnące czułością i rozgrzewającymi przyprawami crumble, które wystarczy odgrzać w piekarniku, w międzyczasie zaparzając ziołową herbatkę. Osobiście preferuję zanurkowanie dodatkowo podczas konsumpcji pod gruby koc. Let's feel hygge...



1 porcja:
500 kcal
90 g węglowodanów
16 g tłuszczu
10 g białka

Składniki (na ok. 4 porcje):
Kruszonka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 5 łyżek syropu klonowego
- 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry

Masa owocowa
- 1 kg wypestkowanych śliwek
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu

Śliwki kroimy na ćwiartki, mieszamy z syropem oraz cynamonem i całość przekładamy do formy. Składniki na kruszonkę mieszamy dłońmi i krusząc palcami masę na kawałki, posypujemy nią owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Zajadamy na ciepło!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz