
Podczas mojego sierpniowego pobytu w Malcesine dieta nie miała racji bytu. To znaczy, dieta pizzowo-oliwo-chlebowo-lodowa - jak najbardziej. Piramida żywienia o podstawie złożonej z pane, pasta e gelati wchodziła w nawyk, stawała się wręcz obsesyjną praktyką konsumpcyjną już po jednym giorno nad Lago di Garda. Szkodziła cerze, pieściła podniebienie, otumaniała umysł. Spędzając kolejne dni w tamtym miejscu zaczęłam wychodzić jednak poza najpopularniejsze wyobrażenie o cucina italiana, odkrywając na przykład mniej znane ciasteczka amaretti, polentę, caponatę, focaccię... Właśnie, przyznać się, kto z Was do tej pory słyszał mało, czy, o zgrozo, nie znał w ogóle focacci?
Focaccia to rodzaj pulchnego, wyrośniętego pieczywa, podawanego najczęściej na ciepło (z doświadczenia podpowiem jednak, że równie dobrze smakuje bez podgrzewania i możemy dzięki temu uczynić z niej drugie śniadanie w pracy/szkole). Podstawowy przepis często wzbogaca się o suszone pomidory, zioła, oliwki, kapary czy grubą sól, pamiętając jednak o tym, że rodzima kuchnia nie znosi kombinowania i nadmiaru składników. Nawet rozmaryn wraz z marynowanymi warzywami nie idą w tym przypadku na kompromis! Od pizzy różni ją długość wyrastania ciasta drożdżowego, kształt oraz to, że dużo śmielej dolewamy doń oliwę.
Focaccia sprzyja spotkaniom i imprezom, bowiem najlepiej smakuje na świeżo, kiedy jest ciepła i wilgotna, a zapach po jej pieczeniu utrzymuje się jeszcze w każdym zakątku domu.

1 kawałek:
260 kcal
40 g węglowodanów
10 g tłuszczu
7 g białka
Składniki (na 8 kawałków):
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 8 g drożdży instant
- 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- 15-20 oliwek z zalewy
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
Oliwki pokrój na ćwiartki. Wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego i dokładnie wyrób za jego pomocą gładkie, elastyczne ciasto (zajmie to ok. 6 minut). Jeśli jest zbyt klejące - dosyp odrobinę mąki. Przełóż ciasto do miski nasmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Po godzinie wyjmij ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niego lekko spłaszczoną kulę. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Po 15 minutach podziuraw focaccię - wbij w kilku miejscach palec, tak głęboko, aby dotknąć nim blachy. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez około 20-25 minut. Uwaga, ciasto bardzo łatwo za długo przetrzymać w piekarniku, a grozi to przypieczeniem i wyschnięciem chlebka.
Zjadamy najlepiej od razu po upieczeniu w towarzystwie przyjaciół oraz dobrej jakości oliwy z oliwek.
Po godzinie wyjmij ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niego lekko spłaszczoną kulę. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Po 15 minutach podziuraw focaccię - wbij w kilku miejscach palec, tak głęboko, aby dotknąć nim blachy. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez około 20-25 minut. Uwaga, ciasto bardzo łatwo za długo przetrzymać w piekarniku, a grozi to przypieczeniem i wyschnięciem chlebka.
Zjadamy najlepiej od razu po upieczeniu w towarzystwie przyjaciół oraz dobrej jakości oliwy z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz