poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Najprostsze batony 5-składnikowe


Wiele blogów proponuje przepisy na pyszne, zdrowe i proste w wykonaniu domowe batoniki. Kto próbował choć raz zabrać się za ich upieczenie, spotkał się zapewne z rozczarowaniem, gdy podczas krojenia masy wszystko zaczynało się kruszyć i cały nasz wysiłek szedł na marne, bo otrzymywaliśmy raczej granolę. Znacie to? Mi też się to często przytrafiało i dlatego postanowiłam stworzyć batony, które rzeczywiście batonami będą i które bez problemu będzie można zabrać ze sobą poza dom. Udało się! Jak zwykle przychodzę z pomocą, gdy w grę wchodzą słodkie wypieki, dając Wam przepis na idealne, chrupiące i przede wszystkim zwarte Oat Bars'y! Świetnie sprawdzą się w roli śniadania, bo są pełne wartości odżywczych i nasycą Was na kilka kolejnych godzin. Przygotowywanie domowych przekąsek posiada jeszcze jeden duży plus - zaoszczędzicie sporo pieniędzy, gdy nie będziecie kupować gotowców. Płatki owsiane są tanie jak barszcz, a to one stanowią ich podstawę. Potrzebny będzie również syrop klonowy i olej kokosowy, ale zużyjecie tylko kilka łyżek, a reszta starczy na długo i z pewnością przyda się do innych przepisów z mojego bloga.






Moje rady:
-bardzo dokładnie dociśnijcie masę przed pieczeniem, to bardzo ważne;
-batony kroimy ostrym nożem!

Składniki na małą blachę:
-350 g płatków owsianych
-2 spore banany rozgniecione widelcem
-6 łyżek syropu klonowego
-5 łyżek masła orzechowego
-3 łyżki oleju kokosowego

Płatki wsyp do miski. Do małego garnka wrzuć wszystkie składniki (oprócz płatków). Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż składniki dobrze się połączą. Wlej mieszaninę do płatków i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i dokładnie ją dociśnij, aby batony były zwarte. Piecz w 175°C przez około pół godziny. Wyjmij z piekarnika i poczekaj 2 godziny, a gdy masa zupełnie wystygnie, pokrój masę na niewielkie prostokąty bardzo ostrym nożem. Ułóż batony w niewielkich odstępach na blasze i podpiecz jeszcze przez około 15 minut w 180°C, aż będą lekko brązowe i chrupiące. Poczekaj do ostygnięcia i dopiero wtedy przełóż do słoika.