środa, 16 grudnia 2015

Tradycyjna, wegańska szarlotka jak u babci. Na Święta!


 Ciasto te zostało stworzone z myślą o mojej mamie - prawdopodobnie największej szarlotkoholiczki na świecie. Chciałam, aby było tak smaczne jak tradycyjne, szybkie w zrobieniu, a użyte do jego produkcji składniki łatwo dostępne i tanie. I benggg! Okazało się, że czasami nie warto "udziwniać" - klasyczny jabłecznik zdecydowanie broni się sam! Minimum składników tworzy w nim maksimum smaku... A ja mam nadzieję, że mamcia zacznie czasem robić takie ciasta, które zje każdy - w tym ja. Z tego powodu, trwa właśnie weganizacja sernika z rosą :D

 Kruche ciasto do naszego Apple Pie można zrobić też z mąki pełnoziarnistej i przy użyciu zdrowego słodu - nie ukrywam jednak, że te z białej, rafinowanej mąki jest najsmaczniejsze.

Składniki na średnią blachę:
-1/2 kg mąki
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki zimnej wody
-nieco ponad 1/2 szklanki oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-ewentualnie aromat waniliowy

-3 spore, słodkie jabłka, obrane tuż przed starciem
-3 łyżki otrębów (dzięki nim, spód nie rozmięknie)
-łyżka cynamonu
-żurawina ze słoika

Na stolnicy zagniatamy dokładnie ciasto. Nie powinno lepić się do rąk, ale być dość elastyczne. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ugniatamy w niej 2/3 ciasta. Posypujemy spód otrębami i cynamonem i ścieramy na wszystko jabłka. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy na jabłkach, tworząc karteczkę. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika, wyjmujemy. Maczamy pędzelek w żurawinie i smarujemy nią ciasto. Wkładamy jeszcze do piekarnika na 10 minut.
Smacznego!

Spodobało Ci się? Zapraszam w takim razie na:
-mój fanpejdż na Facebooku 
-mojego instagrama: _Vegan_Rebel_
-oraz na Snapchata: martynga.imbir