środa, 6 czerwca 2018

Muffiny pomidrowe (wegańskie)


Choć do astronomicznego lata brakuje jeszcze 15 dni, to wakacyjny klimat trwa dla mnie już od końca kwietnia. Nie tylko z powodu cotygodniowych rozjazdów do Rudzienic czy innych Paskrzynów. Najbardziej nastraja 30 stopni w cieniu oraz...yyyyy, nowa trawa, rzecz jasna.

Zanim wystukacie na telefonie numer 997 (!!!) - mam na myśli majowe owoce i warzywa. Moją ulubioną letnią trawą są pomidory. Koniecznie malinowe! W sezonie pożeram je w taki sam sposób, w jaki konsumuję jabłka. Czyli przynajmniej trzy na raz, bez krojenia, bez obierania.

Banan zmiksowany z pomidorem? Tak, wiem, brzmi obrzydliwie. Nawet w momencie blendowania rzeczywiście niezbyt pięknie pachnie. Ale gdy połączycie wszystkie składniki i wyjmiecie z piekarnika po 30 minutach Wasz wypiek, to usłyszycie same komplementy - i gwarantuję, że nikt nie wpadnie na to, czemu muffinki zawdzięczają taki niezwykły kolor.







1 muffinka zawiera:
41 g węglowodanów
8 g tłuszczu
5 g białka



Składniki (na ok. 8 dużych muffinek):

- 3 pomidory malinowe
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- kropelka aromatu waniliowego

- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie mokre składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Suche składniki wymieszaj łyżką w osobnej misce. Mokrą masę wlej do suchej i wymieszaj wszystko krótko; jedynie do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.

Przygotuj duże, wysokie papilotki. Każdą wypełnij ciastem do 3/4 wysokości. Włóż muffiny do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut - do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz