poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Bezglutenowe kulki z ciecierzycy z czekoladą


Ostatnio wielką inspiracją stały się dla mnie amerykańskie słodycze i wypieki - zaczęłam odkrywać, co łasuchuje się na drugim końcu świata tak często, jak w Polsce sernik i jabłecznik. Odkryłam już Chocolate Chip Cookies, teraz pora na Cookie Dough Bites - czyli tłuste kuleczki z masła orzechowego i ciecierzycy z kawałkami mlecznej czekolady. Znowu będzie kalorycznie, ale jak zwykle zdrowo i pysznie! Te małe pączusie nie przypominają w konsystencji zwykłych ciastek - są miękkie i niezwykle łatwo się rozpadają, ale w tym tkwi cały ich urok. Kosteczki słodkiej czekolady cudownie rozpuszczają się na języku, gdy weźmiecie do ust lekką kuleczkę. Łączycie przy okazji przyjemne z pożytecznym, bo te słodkości to prawdziwa białkowa i witaminowa bomba!



Moje rady:
-jeśli nie macie dostępu do wegańskiej mlecznej czekolady, użyjcie bezmlecznej deserowej, o jak najmniejszej zawartości kakao;
-konieczne jest masło orzechowe z samych orzechów, w szczególności bez oleju w składzie!


Składniki:
-puszka ciecierzycy
-40 g wegańskiej mlecznej czekolady posiekanej ostrym nożem w kosteczki
-1/2 szklanki masła fistaszkowego 100%
-1/3 szklanki syropu klonowego
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 krople aromatu waniliowego

Ciecierzycę odcedź i dobrze odsącz na papierze kuchennym. Wszystko (oprócz czekolady) zblenduj blenderem na gładką masę. Nie zabijcie przypadkiem blendera, masa będzie bardzo gęsta! Dodaj czekoladę i wymieszaj rękoma. Formuj zwilżonymi dłońmi niewielkie kuleczki i układaj na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku z termoobiegiem przez ok. 20 minut w 175°C. Potem delikatnie przełóż ciastka na kratkę, aby wystygły. Przechowuj w słoiku do 5 dni. Smacznego!