Ciasteczka jak amerykański sen! Klasyczne Chocolate Chip Cookies doczekały się zdrowej wersji - w moim wydaniu są bezglutenowe i bezcukrowe, ale mimo to, nadal przepyszne. Tak jak zawsze, jeśli nie macie w domu zdrowych zamienników klasycznych składników, możecie spokojnie je zastąpić. Zamiast mieszanki bezglutenowych mąk, użyjcie mąki pszennej. Jeśli zamierzacie dosypać do wypieku białego cukru, wystarczy Wam 3/4 szklanki - kontrolujcie jednak konsystencję masy, aby nie była zbyt rzadka, bo ksylitol lubi chłonąć wodę, w przeciwieństwie do cukru.
Smak to nie jedyny atut, którym mogą poszczycić się moje cookies. Posiadają również wspaniałą strukturę: są porządnie chrupiące i jednocześnie lekkie. Mimo braku "gluta" nie rozpadają się jednak od byle jakiego uderzenia - spokojnie możecie zabrać je do szkoły lub pracy, pakując w zwykłą torebkę śniadaniową i ciskając nawet na dno torby.
Składniki na 10 średnich ciastek:
-3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
-1/2 szklanki mąki ryżowej
-mała, bardzo płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 szklanki ksylitolu
-1/2 szklanki syropu klonowego
-1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
-4 kosteczki gorzkiej czekolady
-szczypta soli
-kropla aromatu waniliowego
-łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszanego w małej miseczce z 8 łyżkami wody
Wygląd przed pieczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz