sobota, 9 kwietnia 2016

Bezglutenowe, amerykańskie ciasteczka Chocolate Chip


Ciasteczka jak amerykański sen! Klasyczne Chocolate Chip Cookies doczekały się zdrowej wersji - w moim wydaniu są bezglutenowe i bezcukrowe, ale mimo to, nadal przepyszne. Tak jak zawsze, jeśli nie macie w domu zdrowych zamienników klasycznych składników, możecie spokojnie je zastąpić. Zamiast mieszanki bezglutenowych mąk, użyjcie mąki pszennej. Jeśli zamierzacie dosypać do wypieku białego cukru, wystarczy Wam 3/4 szklanki - kontrolujcie jednak konsystencję masy, aby nie była zbyt rzadka, bo ksylitol lubi chłonąć wodę, w przeciwieństwie do cukru. 

Smak to nie jedyny atut, którym mogą poszczycić się moje cookies. Posiadają również wspaniałą strukturę: są porządnie chrupiące i jednocześnie lekkie. Mimo braku "gluta" nie rozpadają się jednak od byle jakiego uderzenia - spokojnie możecie zabrać je do szkoły lub pracy, pakując w zwykłą torebkę śniadaniową i ciskając nawet na dno torby. 

Składniki na 10 średnich ciastek:
-3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
-1/2 szklanki mąki ryżowej
-mała, bardzo płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 szklanki ksylitolu
-1/2 szklanki syropu klonowego
-1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
-4 kosteczki gorzkiej czekolady
-szczypta soli
-kropla aromatu waniliowego
-łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszanego w małej miseczce z 8 łyżkami wody
Wygląd przed pieczeniem.

W sporej misce wymieszaj mąki z solą i proszkiem do pieczenia. W nieco mniejszej wymieszaj olej z syropem, ksylitolem, aromatem i napęczniałym siemieniem. Ubijaj mikserem mokre składniki przez 3 minuty. Wlej do suchych i wygnieć masę. Dłońmi formuj niewielkie ciastka o grubości 1 cm i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bardzo ostrym nożem posiekaj czekoladę w kosteczkę i powbijaj w ciastka. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz przez ok. 20 minut. Następnie pozwól im spokojnie wystygnąć na metalowej kratce, aby były chrupiące! Potem przełóż do słoika, albo zjadaj od razu!