środa, 14 czerwca 2017

Koktajl masło orzechowe i truskawki - peanut butter & jelly (wegański, bezglutenowy)


Masło orzechowe wspaniale smakuje w połączeniu z dżemem truskawkowym. Ten duet, najbardziej popularny w Stanach Zjednoczonych, jest zwany tamże peanut butter & jelly. Super na toście, waflu ryżowym, gofrze, bananie, super i bez tego wszystkiego.

A gdyby tak peanut butter & jelly móc...wypić?! Jasne, dobrze myślicie, od dzisiaj, dzięki mnie of course, to możliwe! Taki koktajl niesamowicie smakuje, syci na długo i nie zawiera niezdrowego cukru, którego pełno jest dżemie, oryginalnie występującym w pierwowzorze.

Przepis inspirowany przepisem z książki Eryka Wałkowicza: "ErVegan. Kuchnia roślinna dla każdego".


 1 porcja:
250 kcal
34 g węglowodanów
11 g tłuszczu
10 g białka

 Składniki (na 2 porcje):
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 dojrzały banan
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 5 suszonych daktyli
- kropelka aromatu waniliowego
- 1,5 szklanki truskawek

Truskawki rozgnieć widelcem na mus. Resztę składników wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Dodaj truskawki i krótko wymieszaj. Przelej do słoików ze słomkami i podawaj schłodzony!