Kolejny minimalistyczny przepis na słodkości! Pewnie sporo osób widziało już te rzekome "Snickersy" z daktyli na Facebooku, nie będzie to więc nic odkrywczego, jeśli opublikuję na nie przepis, który właściwie wynika ze zdjęcia :D. Są jednak ludzie, którzy nie egzystują na portalach społecznościowych i to chyba do nich skierowany jest dzisiejszy post, bo moim zdaniem, nieprzynależeni do żadnych takich internetowych tworór również mają prawo je poznać, zrobić i spróbować :). A naprawdę warto.
Niektórzy zarzucają tym daktylowym "Snickersom", że w ogóle nie przypominają oryginału. Będę tutaj bezstronna, ponieważ nie za specjalnie lubiłam te batoniki i rzadko je jadałam (ten karmel włażący w zęby, fuj!), z tego powodu mogę po prostu nie pamiętać ich smaku. Więc, dla złagodzenia sytuacji, aby nikt się nie czuł zawiedziony, ja nazywam je pralinami i dorzucam w bonusie jeszcze jeden, totalnie niesnickersowy smak. Nie szukajcie podobieństw, cieszcie się super smakiem!
Ps. Dziasiaj po raz pierwszy publikuję przepis oraz uproszczony opis w języku angielskim i kaloryczność potrawy. Proszę o wyrozumiałość i ewentualne poprawki w komentarzach :)
Składniki:
-po 5 suszonych moreli i suszonych daktyli-ok. 10 małych łyżeczek masła orzechowego (użyłam nerkowcowego, dla mnie najlepsze)
-1/2 tabliczki wegańskiej gorzkiej czekolady
-wiórki kokosowe do obtoczenia, ok. 50g
Daktyle i morele delikatnie nacinamy, tak aby się nie rozpadały. Do środka wkładamy łyżeczkę masła. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, obtaczamy w niej owoce, następnie obtaczamy we wiórkach kokosowych. Wkładamy na godzinę do lodówki i zajadamy :)
Kalorie:
-cały przepis: 1260 kcal-jedna pralinka: ok.126 kcal
English version:
DRIED FRUITS PRALINES
The next minimalist sweet recipe! I think that many people have seen saw this alleged "snickers" made from dates on Facebook, so this recipe it's not a big discovery, when I publish how to prepare it.. How it's made, you can see on the photo :D But, for people who don't have Facebook, I decided to write this post for people who don't have Facebook, as they must try dried fruits pralines too!Some peopleone says, that theyit doesn't taste like the original Snickers. I don't mind, because I have never really liked this candy bar. Horrible carmel, which made toothache! and didn’t eat it often (this caramel sticking to my teeth, argh!) That's why I might don't not remember its taste. So, I called this version it "Pralines" and created the a new flavour! Enjoy :)
This is my first post in English, I know it isn't perfect, but I'm writinge it to practice my language skills and I want it to it be clear for people who speak in another language. Oh, and nutrition value! Please, correct my mistakes in the comments.
Ingredients:
-5 dried dates-5 dried apricots
-10 little teaspoons nuts butter (I used cashews nuts butter, my favourite)
-1/2 vegan dark chocolate
-50g shredded coconut shrims to garnish coat
Cut carefully apricots and dates in halfs, put inside each of them to one teaspoon of a butter. Melt the chocolate in a water bath and dip, put the fruits into a chocolate. Garnish in coat with the shredded coconut shrims, and put into the fridge for one hour. It's ready to eat :)
Calories:
-whole recipe: 1260 kcal-one serving: about 126 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz