sobota, 2 grudnia 2017

Świąteczne brownie z masłem orzechowym, cynamonem i pomarańczą (wegańskie)


Choć brownie z pewnością nie wpisuje się w kanon tradycyjnych wypieków bożonarodzeniowych, moim zdaniem może z dumą stać obok makowca, sernika czy piernika, o ile nadamy mu świątecznego charakteru. Subtelny dodatek cynamonu i pomarańczy z mało eleganckiego ciasta czyni pełnoprawnego gościa wigilijnego stołu.
Jest dopiero 2 grudnia, dlatego aby zbytnio nie wybiegać w przyszłość, proponuję wykorzystać ten przepis w zbliżające się mikołajki. Na poniższych zdjęciach możecie zobaczyć, jak efektownie
i prosto można opakować brownie, aby podarować je np. znajomym z pracy. Wystarczy najzwyklejszy papier do pieczenia i kawałek muliny!

Dzielę brownie na podkategorie. Istnieje brownie ciągutkowe, brownie a'la murzynek, brownie kruche, brownie biszkoptowe, brownie kremowe... Jedynymi cechami charakterystycznymi dla każdego brownie jest intensywna czekoladowość, niski wzrost oraz duża wilgotność. Dzisiejsze świąteczne brownie balansuje na pograniczu brownie biszkoptowego a kremowego. To za sprawą dwóch warstw: jasnej - tłustej, kleistej, mocno orzechowej oraz ciemnej - puszystej, z dużą ilością kakao.



  
 1 kawałek:
285 kcal
28 g węglowodanów
18 g tłuszczu
5 g białka

Składniki (na ok. 14 kawałków):
Jasna warstwa:
- 3/4 szklanki kremowego masła orzechowego
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1/4 szklanki oleju
- kropelka aromatu pomarańczowego
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
- szczypta soli

Ciemna warstwa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka cynamonu
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka roślinnego 

Składniki na jasną warstwę wymieszaj dokładnie w osobnej miseczce.

Czekoladę wraz z olejem rozpuść w kąpieli wodnej. Do dużej miski wsyp cynamon, cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj roztopioną czekoladę i mleko. Zmiksuj mikserem na gładką masę. 

Kwadratową foremkę o boku 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciemną warstwę. Na wierzch wylej równomiernie jasną masę i lekką wmieszaj ją w ciemną. Na cieście powinny utworzyć się jasne esy-floresy.

Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu pokrój na kwadraty.