poniedziałek, 7 września 2015

QUEENianka kakaowo-migdałowa


Śniadanie mistrzyni numer dwa. A może raczej królowej?
No cóż, zacznijmy od rozmyśleń na temat tego, czym jest owa QUEENianka. Jesteście w stanie zgadnąć? Dojdźmy może do tego wniosku razem... OwsiANKĘ każdy już zna-jedni kochają, drudzy na samą myśl o owej papce dostają odruchu wymiotnego. GryczANKĘ, zdążyliście poznać już wczoraj, jeśli nie, koniecznie od razu to zróbcie i bądźcie na bierząco :) O jaglANCE większość już gdzieś słyszała, niektórzy nawet próbowali. Ale QUEENanka? Co to za Anka? Odpowiedź brzmi...pyszna, sycąca, śniadaniowa papka idealna nawet dla królowej, bądź mistrzyni, na bazie płatków z quinoi, lub jak kto woli bardziej po polsku-komosy ryżowej. Dozwolona forma-komosANKA. Jeśli nie jesteście jeszcze przekonani (co graniczy z cudem!), dodam że smakuje almondową, gorzką czekoladą. Sądzę. że już wiecie, co będzie u Was jutro na śniadanie.

Składniki na jedną, królewską porcję:
-1/2 szklanki płatków quinoa (ja użyłam z firmy Melvit)
-1,5 szklanki wody
-szczypta soli
-płaska łyżka kakao
-płaska łyżka masła z nerkowców
-spora łyżka syropu klonowego 
-6 drobno posiekanych migdałów
-migdały, rodzynki i pokruszona czekolada do dekoracji

Płatki wsypujemy do garnka, wsypujemy sól i kakao, wlewamy wodę i gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody przez płatki (uwaga, może się przypalać) . Mieszamy z masłem, migdałami i syropem. Przekładamy do ładnej miseczki, dekorujemy i karmimy królewską paćką siebie i rodzinę (wtedy poleca się oczywiście zrobić więcej!). Życzymy wszystkim smacznego i sami zaczynamy zajadać :)