poniedziałek, 9 stycznia 2017

Czekoladowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe robiłam już dziesiątki razy i powoli zaczynałam popadać w monotonię - dlatego ostatnio postanowiłam urozmaicić recepturę, wsypując dodatkowo do blendera kakao.
Powstało cudowne smarowidło, które w smaku przypomina mniej słodką Nutellę! Niby tylko drobna zmiana, a jaki efekt. To masełko wspaniale sprawdza się w wypiekach (wkrótce przepis na czekoladowe ciastka z jego dodatkiem), w naleśnikach, na kanapkach, w duecie z owocami oraz solowo, wyjadane łyżeczką prosto ze słoiczka. W przepisie celowo nie podaję proporcji składników - dzięki temu każdy może dostosować poziom "kakaowości" według własnego gustu.

Składniki:
- obrane orzechy ziemne
- kakao

Wszystko wsypujemy do małego pojemniczka blendera i miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie lejące się, gładkie masło.