poniedziałek, 5 marca 2018

Kokosowe rafaello w czekoladzie (wegańskie, bezglutenowe)


Wegańskie rafaello? A wegańskie rafaello OBLANE CZEKOLADĄ? Jeśli w ogóle istnieje słodycz idealny, to właśnie został odkryty.
Te pralinki to spożywcze odbicie mnie. Kocham kokosa pod każdą postacią, tabliczkę czekolady pożeram na raz i zawsze chętniej wybieram jedzenie na zimno, niż na ciepło. Och, a ich okrągły kształt przypomina nawet mój brzuch czy twarz.


Przyznacie jednak, że ciężko zachować nienaganną sylwetkę, pożerając na deser ponad 1000 kcal - sięgnięcie po "jedną" kokosankę kończy się bowiem zjedzeniem dziesięciu. Na pocieszenie można sobie powtarzać, że to także ogromna ilość przyswojonych endorfin i...cennych składników odżywczych. Choć są wysokoenergetyczne, gorzka czekolada oraz olej kokosowy to samo zdrowie.


 1 pralinka:
120 kcal
9 g węglowodanów
9 g tłuszczu
2 g białka 


Składniki (na około 10 pralinek):

- 30 g wiórków kokosowych
- 40 g mąki kokosowej
- 20 g erytrytolu (lub 10 g cukru)
- 1/2-3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego 

Do miski wsyp wiórki, mąkę oraz erytrytol. Wymieszaj. Dodaj mleko i roztopiony olej. Dokładnie wyrób masę rękoma. Ulep niewielkie kuleczki i włóż je na 30 min do zamrażalnika.

Czekoladę roztop wraz z olejem w kąpieli wodnej. Gdy kokosanki będą lekko zmrożone, obtocz je w polewie i odłóż na talerz do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce przez maksymalnie 6 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz