niedziela, 27 marca 2016

Tofurnik czekoladowy - bez pieczenia, bezglutenowy!

 Tofurniki na dobre podbiły naszą kuchnię - moja mama, jak już wiecie, jest głównie szarlotkoholiczką, ale druga połowa jej serca należy do wszelkich wyrobów sernikowych. Ciągle wypieka niewegański sernik "z rosą", twierdząc, że w cukiernictwie tylko to jej wychodzi... Swoje jednak wiem, moja rodzicielka po prostu kocha takie ciasta! Pamiętacie, jak chwaliłam się jej pierwszym w życiu tofurnikiem cytrynowym? Przypasował jej chyba tak samo jak tradycyjny rosownik (ach, jak przeróżne słowa można tworzyć!), bo cytrynownik robiła już po raz drugi: powtórka czekała na mnie, kiedy byłam na warsztatach akrobatycznych w Poznaniu! Nie mogło być więc inaczej, jej życzeniem na Wielkanoc stał się mega czekoladowy tofurnik. Tym razem ja przejęłam pałeczkę i wyczarowałam to rodem porn-food'owe dzieło, widoczne na załączonych zdjęciach.
 Nie zapominając o bezglutenowcach, trudziłam się, aby z receptury usunąć uczulający ich składnik. I jest. :) Przedstawiam Wam najbardziej na świecie czekoladowy, bezglutenowy, kremowy jak balsam do rąk tofurnik.




Składniki na małą tortownicę:
Masa:
-3 kostki tofu po 180 g
-3 łyżki soku z cytryny
-kilka kropel aromatu waniliowego
-szklanka mleka sojowego
-200 g gorzkiej czekolady
-3/4 szklanki ksylitolu
-2 łyżki kakao
-3 łyżeczki agaru
-szczypta soli

Polewa:
-50 g czekolady gorzkiej z chili
-1/2 szklanki mleka sojowego
-łyżeczka kakao
-łyżeczka oleju kokosowego

Tofu za pomocą blendera "żyrafy" zblendować dokładnie z sokiem z cytryny w sporym garnku. W rondlu połączyć mleko razem z resztą składników i gdy masa zacznie bulgotać, mieszając, gotować jeszcze przez minutę. Wlać do tofu i jeszcze raz bardzo dokładnie zblendować, aby masa była jedwabiście gładka! Przelać do tortownicy wysmarowanej olejem i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Składniki na polewę połączyć w garnuszku w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną, wylać na schłodzony tofurnik. Wstawić do stężenia do lodówki na kolejne 2 godziny. Po tym czasie, możemy kroić!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz