wtorek, 14 czerwca 2016

Ulubiona tarta z truskawkami!


Najbardziej nostalgiczny przepis na blogu (i nie tylko - zobaczycie za chwilę, gdzie jeszcze)! Dokładnie 2 lata temu, mała Martynka po raz pierwszy pomaszerowała do kuchni z niesamowitym zapałem i z przepisem na tartę, którego wycięła uprzednio z gazety swojej babci. Upierała się mocno, że zrobi całe ciasto samodzielnie - pomimo tego, że nie potrafiła włączyć piekarnika, ani odmierzyć odpowiedniej ilości mąki. Była, można powiedzieć, zielona, w przeciwieństwie do planowanego wypieku, który ówcześnie zawierał jajka i krowie mleko. Tarta jednak o dziwo się udała i bardzo wszystkim smakowała... Martynka poczuła chyba wtedy pewien rodzaj powołania i od tamtej pory bardzo często odwiedzała swój mały, kuchenny zakątek. Koniec tej jakże wzruszającej historii!


Teraz postanowiła zweganizować swój stary, ulubiony przepis i udało się! Tarta wygląda i smakuje dokładnie tak samo, jak przed laty - wspaniały powrót do dawnych smaków. Robi się ją tak samo prosto, czyli pieczemy najpierw spód i potem tylko wylewamy nań masę budyniową. Perfekcyjny #comfordfood.

A teraz niespodzianka - jak zrobić moją wegańską tartę z truskawkami, dowiecie się teraz również z filmiku! Zapraszam na mój nowy kanał na YouTube!

Składniki na średnią tortownicę:
Spód:
-250 g mąki pszennej (możecie użyć pełnoziarnistej)
-1/2 szklanki zimnej wody
-1/3 szklanki oleju rzepakowego
-niecałe 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
-łyżeczka proszku do pieczenia

Wypełnienie:
-1/2 l mleka sojowego lub kokosowego
-4 łyżki ksylitolu (jeśli Wasze mleko nie jest dosłodzone)
-3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 kropelki aromatu waniliowego
-ok. 3 szklanki wyszypułkowanych truskawek

Mąkę i olej umieszczamy w dużej misce i mieszamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto (przez ok. 10 minut). Formujemy kulę i owijamy ją dokładnie w folię aluminiową. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Wykładamy formę (razem z brzegami) ciastem. Spód nakłuwamy dokładnie widelcem i wkładamy na około 30 minut do piekarnika.

150 ml mleka wlewamy do filiżanki i dodajemy do niej mąkę. Dokładnie mieszamy, aby w mieszaninie nie było grudek. Resztę mleka i składników umieszczamy w rondelku. Dodajemy mieszaninę z filiżanki, mieszamy dokładnie. Doprowadzamy budyń do wrzenia i od zagotowania trzymamy na gazie jeszcze 30 sekund, cały czas mieszając. Od razy wylewamy na spód i od razu dekorujemy truskawkami. Tartę wkładamy na godzinę do lodówki i po tym czasie zjadamy!