czwartek, 13 kwietnia 2017

Mazurek chałwowy (wegański, bezglutenowy)


Smak tego mazurka trafia bardzo dobrze w gusta mojej babci i mamy - obie bowiem kochają chałwę. Ja zresztą też ją lubię. Jest więc chyba tak, że ta miłość przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Mazurek to niezaszufladkowane ciasto. Może powstać na cieście kruchym, biszkoptowym, orzechowym; może zostać wypełniony kremem czekoladowym, ajerkoniakowym, pomarańczowym, nawet marmoladą lub dżemem. Więc czemu by nie wylać na nasz bezglutenowy spód masy z ubitej śmietany kokosowej i masła orzechowo-sezamowego? I cieszyć się, że tradycyjny wypiek jest jednocześnie całkowicie wegański i zdrowy?



 
1 kawałek:
383 kcal
29 g węglowodanów
28 g tłuszczu
6 g białka

Składniki (na ok. 20 porcji):
Ciasto:
- 1szklanka mąki ryżowej
- 1szklanka mąki kukurydzianej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek zmielonych na mąkę orzechów włoskich
- 10 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek ksylitolu
- 1/2-3/4 szklanki zimnej wody
-kropelka aromatu waniliowego

Masa chałwowa:
- 3 schłodzone puszki mleka kokosowego (ok. 48 godzin w lodówce)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta sody oczyszczonej
- 200 g podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
- szklanka tahiny 
- kropelka aromatu waniliowego

Polewa i posypka:
- kilka garści orzechów włoskich/fistaszków
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego

Do sporej miski wsyp sypkie składniki, wymieszaj. Dodaj wodę i olej i dokładnie zagnieć ciasto. Małą blaszkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i wygnieć nim dno oraz brzegi na wysokość ok. 1-2 cm. Piecz piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

Oddzieloną twardą część mleka kokosowego przełóż do wysokiej miski, dodaj cukier, sodę i ubij mikserem na sztywno. Zajmie to około 10 minut. Do blendera kielichowego wrzuć orzechy, pastę sezamową oraz aromat. Zmiksuj na gładką, lejącą masę. Gdy ostygnie, połącz z ubitą śmietaną i delikatnie wymieszaj. Przełóż wszystko na wystudzony spód i wyrównaj.

Czekoladę rozpuść wraz z olejem w kąpieli wodnej. Polej nią wierzch ciasta i udekoruj całość orzechami. Wstaw ciasto do lodówki na przynajmniej 4 godziny.