sobota, 30 lipca 2016

3-składnikowe pankejki z niespodzianką!



Idealne wegańskie placuszki, które nigdy nie przywierają do patelni i zawsze wychodzą pyszne i zwarte, składają się tylko z wody, płatków owsianych i banana! Naprawdę, jest to chyba najbardziej pozytywnie zaskakujący przepis, jaki znam. Na dodatek jego uniwersalność pozwala na tworzenie nowych pysznych wariacji, jak na przykład tych kakaowych pankejków z niespodzianką...

wtorek, 26 lipca 2016

Kremowe lody czekoladowo-malinowe

 

Na początku mojej przygody z deserami zdarzało mi się wiele zniechęcających wpadek, szczególnie tych "lodowych"... Mroziłam same zmiksowane owoce (no bo przecież sorbety to sam zamrożony sok owocowy!) i byłam potem wielce zdziwiona, dlaczego nie mogę z gracją i łatwością, niczym sprzedawczyni pracująca u Grycana, nabrać mojego wyrobu łyżką i nałożyć idealnie okrągłe gałki do szklanych pucharków. Po tej porażce znalazłam przepis na lody jaglane - autor internetowego wpisu zapewniał na początku, że kasza da naszym lodom bajeczną kremowość. Niby prościzna - zmiksować ugotowaną kaszę z innymi składnikami. Ok, należy ją przelać gorącą wodą i dokładnie zblendować blenderem. Ale po co to robić, skoro i tak zostanie potraktowana wrzątkiem w rondlu? Ech, no i jeszcze ten mój sprzęt taki słaby, na gładko nie da rady, ale co tam, będzie dobrze... Po 6 godzinach okazało się, że byłam chyba niepoprawną optymistką - gorzka, twarda niczym głaz i grudkowata masa to naprawdę nie było to, czego oczekiwałam... Może dlatego poczułam się jak zdobywca szczytu Mount Everest (nie przesadzam!) gdy po raz pierwszy zjadłam lody z tego przepisu?

niedziela, 24 lipca 2016

Wegańskie urodziny - 6 przekąskowych pomysłów!


 
Hmmm... Od czego by tu zacząć? Cóż, Wasza Vegan Rebelka starzeje się. Wczoraj odbyła się impreza z okazji jej piętnastych (!) już urodzin. Wielu nastolatkom bardzo śpieszno do dorosłości - ja nie jestem w stanie tego zrozumieć. Bycie dzieckiem to przecież najlepsze co przydarza się w życiu! Ten okres nie musi wcale trwać 12-18 lat. Wiele dzieci pracuje. Wiele jest dzieci wyższych od "dorosłych". Wiele dzieci ma dzieci. Wiele dzieci zachowuje się bardziej odpowiedzialnie od "dorosłych". Wiele dzieci jest w związku małżeńskim. Pamiętajcie więc, że wygląd i rola społeczna nie definiują Waszego wieku. Określa go to, czy potrafimy cieszyć się z pierdółek, czy potrafimy się śmiać i czy potrafimy marzyć. Jeśli straciliście te umiejętności, to z całego serca życzę Wam, abyście niczym dawniej w szkole, nauczyli się na 5+ z powrotem tych trzech przedmiotów, których niestety w żadnej podstawówce ani gimnazjum nie wykładają - radości, śmiechu i myślenia o niebieskich migdałach.

piątek, 22 lipca 2016

Mrożone miniserniczki wiśniowe


Ten przepis to od kilku upalnych dni prawdziwy hit u mnie w domu. To hybryda lodów, ciągutki ciasteczkowej i sorbetu z najlepszych letnich owoców!
Miniserniczki przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy zarezerwować sobie tylko chwilę na mrożenie. To genialny pomysł na wykorzystanie ugotowanej kaszy jaglanej, która zresztowała się po obiedzie i smutna czeka na zbawienie w lodówce. Z takich odpadków może powstać mega elegancki deser, którym nie pogardzą nawet anty-wegańscy znajomi.
Jeśli przed ucztowaniem lekko ocieplimy nasz deser, ukaże nam swoje najlepsze oblicze - biała masa stanie się cudownie kremowa i słodka!
Zdradzę Wam, że miniserniczków spróbują jutro moi urodzinowi goście - wpadajcie na fanpejdża, na pewno dam znać, jak wypadły!

piątek, 15 lipca 2016

Dlaczego bycie fit jest złe? Cała prawda o odżywkach białkowych.


Inspiracją do stworzenia dzisiejszego wpisu były dla mnie dziewczyny z Instagrama. Tak, to one sprowokowały mnie do rozmyślania o...białku. Dlaczego? Faktem jest, że teraz prawie każda młoda dziewczyna (szczególnie ta, która publikuje swoje posiłki w internecie!), musi używać w swojej kuchni odżywki białkowej, aby być fit. A teraz każdy czuje powinność bycia fit. Niemodne już naleśniki zastąpiły pankejki na bazie mąki z ciecierzycy i miarki odżywki białkowej o smaku komunijnych pralinek. Smoothie, muffinki, ciasteczka, owsianki - wszystko przecież można wzbogacić o ten cenny proszek, dzięki któremu nasz brzuch i pośladki staną się jeszcze twardsze, a my bardziej wpasujemy się do hasztagów #healthy i #cleaneating! Gdzie tkwi pułapka?

czwartek, 14 lipca 2016

Recenzja hummusu z suszonymi pomidorami firmy Primavika

Hummus ze sklepu? Jasne, lepiej zrobić samemu - będzie taniej i zdrowiej. Jednak w sezonie wakacyjnym takie słoik-opcje to naprawdę super sprawa. Osobiście niezwykle cenię sobie tego typu gotowce, ponieważ co roku urlop spędzam na kempingu - ja i moja mama lubimy wypoczynek na łonie natury , przez co w hotelu nie jesteśmy w stanie wytrzymać, przecież siedzimy w czterech ścianach niemal cały rok! Z dwoma palnikami w przyczepie i małą lodówką turystyczną nie można ukręcić świeżej pasty na kanapki... Z pomocą przychodzi firma Primavika. Czy warto z tej pomocy skorzystać?

Hummus z suszonymi pomidorami z firmy Primavika

niedziela, 10 lipca 2016

Imprezowe ciasteczka ciasteczkowe



Połączenie domowych ciasteczek i ciasteczek Oreo! Czyż to nie brzmi wspaniale? Oczywiście, że tak, ale uwierzcie - to połączenie jeszcze lepiej smakuje. Zresztą, nie musicie mi ufać, po prostu je upieczcie!
Idealnie sprawdzą się na letnim grillu, ponieważ są niekłopotliwe w transporcie. Nie kruszą się, nie brądzą łakomych rąk ani nie topnieją pod wpływem upału. Dodatkowo wszyscy  imprezowicze będą zadowoloni, bo tak pyszne pyszne ciasteczka zasmakują każdemu! Są mega chrupiące, słodkie i puszyste. Nie wiem, co dalej napisać - dodam jedynie, że siedzimy w tym momencie z mamą na kanapie i wyjadamy zawartość naszego ciastkowego słoika.

piątek, 8 lipca 2016

Idealne gofry pełnoziarniste



Moja droga do upieczenia idealnych gofrów nie była usłana różami. Testowałam wiele przepisów, po których miałam więcej sprzątania w kuchni, niż jedzenia. Bardzo się z panią gofrownicą nie lubiłyśmy, aż do wczoraj, kiedy to po raz pierwszy pozwoliła mi wypiec moje upragnione wegańskie gofry.

czwartek, 7 lipca 2016

Jak przekonać rodziców do weganizmu?


To pytanie zadaje sobie bardzo wiele osób w wieku nastoletnim, którym nie jest obojętny los zwierząt, ale pomimo szczerych chęci nie mają możliwości przejścia na dietę roślinną z powodu sprzeciwów  despotycznych wręcz rodziców. Zaliczasz się do nich i uważasz, że nikt nie ma tak pod górę, jak Ty? Koniecznie przeczytaj ten post! Jestem najlepszym przykładem na to, że jeśli się chce, to się da i nie ma rzeczy niemożliwych. Naprawdę, nie poznacie nigdy drugiej takiej rodzicielki, jak moja megaopiekuńcza, martwiąca się o mnie 24h na dobę i stanowcza mamusia, która dzielnie broniła mnie przed tą decyzją przez ponad pół roku... Mądrą walkę z antywegańską familią czas zacząć!

niedziela, 3 lipca 2016

Muffiny jaglane jak szarlotki, ze śmietanką!


Za chwilę poznacie prawdopodobnie najlepszy sposób na przemycenie do diety
mega zdrowej, ale znienawidzonej przez wielu kaszy jaglanej... Znienawidzonej nawet przeze mnie!

O tak, ja również zaliczam się do osób, które na myśl o "jaglanym Raffaello" czy "Nutelli jaglanej" dostają mdłości. Głupio jednak, będąc blogerką kulinarną, nigdy nie przełamać tej jedzeniowe blokady. Odważnie postanowiłam wypróbować przepis na szarlotkę jaglaną i po raz pierwszy się nie zawiodłam, wow!

piątek, 1 lipca 2016

5 książek kulinarnych, które polecam


Przepisy na moim blogu to efekty inspiracji, które czerpię z rozmaitych źródeł: Instagrama, zagranicznych blogów, starych receptur mojej mamy i babci, widoku kolorowych owoców na rynku oraz...książek, rzecz jasna. W pokoju mam półkę, która cała zapełniona jest literaturą kulinarną - wśród nich są zarówno książki stricte wegańskie, jak i te zawierające przy okazji  przepisy mięsne. Każda jest na swój sposób wyjątkowa i w zależności od humoru i od tego co chcę upiec, zaglądam do odpowiedniej w oczekiwaniu na wenę twórczą. Zobaczcie mój ranking top 5 lektur jedzeniowych, moich kuchennych must-have!